Dit is een vraag die ik regelmatig krijg in mijn trimsalon. Op zich niet zo gek natuurlijk want ze komen niet voor niets naar de trimsalon. Graag wil ik jullie meenemen in wat ik dagelijks meemaak in mijn salon of bij de klanten thuis. Want voor degene die het nog niet wisten; ik werk ook nog gedeeltelijk ambulant. Ik ga hierover wekelijks een blog bijhouden. Om terug te komen op bovenstaande vraag wil ik je eerst meer uitleg geven over de katten vacht. Er bestaan zoals de meeste wel weten heel veel soorten kattenrassen. Rassen met kort haar, halflang haar en lang haar. De laatste 2 zie ik het meest in mijn salon.
Hoe kan ik het beste voor de vacht van mijn kat zorgen?


Hoe ziet de vacht van een kat er nu eigenlijk uit?
Ik zal proberen om dit in het kort uit te leggen. Een katten vacht bestaat uit 3 soorten haar. Namelijk Wolharen, Dekharen en Tylotriche haren. Ik moet je eerlijk bekennen, hier had ik voor mijn opleiding tot kattentrimster ook nog nooit van gehoord. De laatste (de Tylotriche haren) zijn verbonden met een zenuw en zorgt ervoor dat ze warmte, kou en druk voelen. Dit is ook een van de redenen waarom ik een kat niet “zomaar” op verzoek kaal scheer, (uitzonderingen daargelaten maar daarover later meer). Want de vacht van de kat heeft een functie, denk bijvoorbeeld aan bescherming van de huid tegen takjes, doornen, maar ook wanneer katten met elkaar in gevecht raken zorgt de vacht ervoor dat de nagels en of tanden niet meteen de huid van de kat raken. Daarnaast zorgt de vacht voor isolatie en de distributie van talg en zweet en biedt de vacht bescherming tegen zonlicht oftewel UV straling. Dit is ook de reden waarom je een naaktkat tegen de zon moet insmeren wanneer deze naar buiten gaat. Elke kattenhaar is verbonden met een spiertje, deze zorgt ervoor dat katten de haren rechtop kunnen zetten om hun lichaamstemperatuur te kunnen regelen. Wanneer de vacht rechtop staat bij je kat dan heeft de kat het koud en wanneer de vacht plat ligt dan heeft de kat het warm en zo houden ze de hitte van buiten tegen.
De verschillende vachtsoorten.
De kortharige katten.
Deze komen het meest voor in Nederland. Ze kunnen vaak uitstekend zelf voor hun vacht zorgen. Ik zeg vaak, maar toch komen er regelmatig kortharige katten bij mij in de salon. Dit zijn over het algemeen Britse kortharen. Zoals al eerder benoemd heeft de Britse Korthaar veel wolhaar per haarzakje, wat betekend dat de vacht erg dik is. Wanneer de rui periode is aangebroken is het voor sommige van deze katten ook te veel om dit allemaal zelf weg te poetsen, je ziet dan dat de vacht gaat “schubben”, geen idee hoe je dit het beste kan noemen maar ik vond het wel toepasselijk omdat het net op schubben van een vis lijkt. Ik help ze dan een handje mee door de vacht goed uit te kammen. Ik wil hierbij wel aangeven dat “goed uitkammen”, niet hetzelfde is als de kat “ontwollen”. Juist door te ontwollen beschadig je de vacht. Hierdoor vergroot je de kans dat de vacht doffer wordt maar ook dat deze door de beschadigde haren sneller gaan klitten. Daarnaast kan je een permanente rui veroorzaken bij de kat en ben je nog verder van huis. Wanneer de baasjes bij mij in de salon zijn geef ik ze tips mee om ervoor te zorgen dat wanneer de kat weer in een nieuwe rui periode komt ze dit op de juiste manier te lijf kunnen gaan.
De Halflangharige katten.
Welk kattenras is halflangharig? Ik heb ze zelf ook, de Noorse Boskat. Een ander populair kattenras met halflang haar is de Maine Coon. Ik zeg populair; dit is na de Europese korthaar het populairste kattenras in Nederland. Ik zie deze ook regelmatig bij mij op de trimtafel. Een ander halflangharige kattenras is de Ragdoll of Britse langhaar. Al deze kattenrassen hebben een halflangharige vacht behalve op de pootjes en de kop is de vacht kort. Tijdens de koude maanden ontwikkelen ze een imposante ‘kraag en broek’.Een interessant feitje, kattenrassen die van oorsprong uit een kouder gebied komen, zoals de Noorse Boskat of de Siberische kat hebben van origine een dikkere ondervacht en langer haar.De dekharen van een halflangharige kat zijn langer dan van een kortharige kat. Hierdoor duurt bij deze katten de ruiperiode ook langer dan bij een kortharige kat.
De Langharige katten.
Hier is eigenlijk maar 1 kattenras van en dat is de Pers. Dit ras heeft lange haren over heel zijn lijfje dus ook op de kop en de pootjes. De Pers is een ras die regelmatig bij de trimsalon komt en altijd verhaart. En dan komen we meteen terug bij het onderwerp van deze blog.



Hoe kan je goed zorgen voor de vacht van je kat?
Nu je weet welke soorten vacht er zijn is het ook goed om te weten welke verzorging er nodig is voor deze verschillende vachten. Een kat is normaal gesproken zelf uitstekend in staat om voor hun vacht te zorgen, toch? Ik zie jullie denken en dat is zeker waar. Maar soms kan de kat ook wat hulp van zijn baasje of een trimsalon gebruiken. Zo kan het zijn dat de kat al wat ouder is, want na hun 7de jaar is een kat senior en net als bij de mens wanneer zij senior zijn kunnen er ook bij de kat dan ouderdomsklachten om de hoek komen kijken zoals bijvoorbeeld artrose. Hierdoor kan het voor de kat pijnlijk zijn om zijn vacht goed te onderhouden. Met name de gebieden rondom de heupen en zijn achterkant zijn lastig. Je ziet hier dan klitten en viltplekken ontstaan. Wanneer de klit of viltplekken er zijn is het eigenlijk al te laat om deze er zelf uit te gaan halen. Dit is namelijk niet uit te kammen en al helemaal niet uit te knippen. Het advies luidt hier, maak zsm een afspraak bij een kat en vachtvriendelijke trimsalon. Wat je zelf kan doen wanneer je weet dat je kat last heeft van ouderdomsklachten; voel iedere dag met je handen door de vacht van je kat. Dit doe je waarschijnlijk al want je aait je kat dagelijks. Ga met je handen door de vacht bij de probleemgebieden; wanneer je hier beginnende klitjes voelt probeer deze dan uit te pluizen met je vingers. Lukt dit niet dan zou je dit kunnen doen met de eerste 2 puntjes van een combikam. Lukt dit ook niet dan is het advies om een afspraak in te plannen bij een vachtvriendelijke trimster.
We hebben nu de senioren katten gehad. De volgende katten kunnen ook problemen ondervinden met hun vacht, namelijk de katten met “overgewicht”. Deze katten zijn doordat ze te zwaar zijn moeilijker is staat om overal bij te komen wat kan resulteren in vachtproblemen. Ook hier geldt hetzelfde als bij de senioren katten, help ze een handje. De probleemgebieden zijn vaak de heupen en de achterkant van de kat. Ze kunnen er simpelweg niet bij omdat hun buikje in de weg zit. Een ander probleem bij katten waardoor vachtproblemen kunnen ontstaan zijn gebitsproblemen bij een kat. Dit zie je vooral bij raskatten zoals de Noorse boskat of de Maine Coon. Ze krijgen last van tandvlees problemen, of ontstoken wortels waardoor in het slechtste geval en tanden en of kiezen moeten worden getrokken. Ik weet niet of jij wel eens last hebt gehad van kiespijn of pijn in je mond door ontstoken tandvlees. Ik in ieder geval wel en ik kan je vertellen, dit is geen pretje, al helemaal niet als je dan ook nog met je bekkie je eigen vacht moet gaan onderhouden. Daarom check ik tijdens een trim behandeling ook altijd het gebit van je kat. Wanneer duidelijk is dat er wat aan de hand is met het gebit of tandvlees zal ik adviseren wat je het beste kan doen. Wat ik ook wel eens in mijn salon tegenkom zijn gehandicapte katten, dit zijn katten die bijvoorbeeld een achterpootje missen. Voor hen is het natuurlijk ook lastiger om zichzelf te verzorgen want ze missen steun om er goed voor te gaan zitten. Naast al deze handicaps bij katten kunnen ook andere factoren ervoor zorgen dat er vachtproblemen ontstaan bij je kat. Denk bijvoorbeeld aan stress zoals een verhuizing, baasjes die op vakantie gaan (waarbij de kat naar een pension gaat), de geboorte van een baby, verbouwing, maar ook kan de hitte in de zomer zorgen voor extra klitten.


Al met al zijn er genoeg redenen waarom wij onze katten af en toe een handje moeten helpen met de vachtverzorging. En wanneer je dit minimaal 1x per week doet, dan kom je al een heel eind. Natuurlijk de ene kat heeft wat meer verzorging nodig dan de andere en ook ik weet dat wij het steeds drukker hebben met onze dagelijkse bezigheden waardoor het er wel eens bij inschiet, niks om je voor te schamen. Maar wat moet je dan minimaal 1x per week doen? Ik zeg altijd tegen mijn klanten wanneer je kat bij je op schoot komt liggen of lekker irritant boven op je laptop of je krant, ga dan met je handen goed door zijn vacht. Voel je onregelmatigheden probeer dit met je vingers uit te pluizen. Lukt dit niet gebruik dan de eerste 2 puntjes van een combikam, lukt dit ook niet maak dan een afspraak met mij of een andere vachtvriendelijke kattentrimster. Wanneer je kat in de ruiperiode is (hierover zal ik in mijn volgende blog meer gaan schrijven) dan kan je gebruik maken van een microvezel doek. Deze maak je vochtig met lauw water en haal je over de vacht van je kat. Hierdoor haal je al heel veel loszittend haar eruit. Dan heb je nog de katten die regelmatig naar buiten gaan. Zoals jullie weten heb ik zelf 3 Noorse Boskatten en deze gaan alledrie naar buiten. Wanneer ze weer thuis komen ziet hun vacht en met name de staart er vaak uit als een versierde kerstboom; takjes, blaadjes, kleefballetjes; er hangt van alles in. Dit kan je er heel makkelijk met een slickerborstel uit borstelen.
De tips die ik jullie wil meegeven.
Hoe raar het misschien nog steeds klinkt maar, kam niet te vaak! Dit is juist niet goed voor de vacht. Je beschadigt de vacht waardoor het nog sneller in de klit schiet. Daarnaast kan het er voor zorgen dat je kat in een permanente rui komt. Kam enkel de probleemgebieden, de rest kan de kat prima zelf. Gebruik de juiste materialen, combikam en slickerborstel en een microvezel doekje. Heb je deze nog niet in huis, laat het mij weten want ik kan deze tegen een gereduceerd tarief voor jou aanschaffen. Heeft je kat last van grotere klitten of vilt probeer deze niet zelf weg te knippen maar maak snel een afspraak!
