6 Vragen aan de Dierenvoedselbank PetSupport Eindhoven

Helaas lijkt het verschil tussen arm en rijk steeds groter te worden. Je ziet het op het nieuws of via TV programma’s zoals “Steenrijk, Straatarm” je leest het in de krant of komt het tegen via Social media. Zelfs het hebben van een huisdier wordt voor sommige mensen al een luxeproduct.

Sinds enkele maanden is The CatSaloon sponsor van de Dierenvoedselbank PetSupport. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik niet wil dat het hebben van een huisdier straks alleen voor de rijke is.

 

Is een huisdier tegenwoordig een luxe product?

Steeds vaker lees je of zie je in het nieuws en op social media trieste berichten voorbij komen over mensen die in financiële problemen terechtkomen en daardoor niet goed voor zichzelf en hun huisdieren kunnen zorgen. De Dierenvoedselbank voorziet hen van dierenvoedselpakketten en benodigdheden zoals manden, krabpalen, riemen, drink- en etensbakken, en zelfs medicijnen. Daarnaast bieden zij ook diensten aan, zoals een trimbehandeling bij The CatSaloon.

Om een duidelijker beeld te krijgen van het werk van de Dierenvoedselbank, heb ik contact opgenomen met Shanon. Zij is de voorzitter en de drijvende kracht achter deze stichting.

– Shanon, zou jij ons kunnen vertellen waarom en wanneer de Dierenvoedselbank is opgericht?
“Ik ben begonnen als burgerinitiatief in augustus 2018. Destijds reed ik met mijn eigen Twingo half Brabant door om voer op te halen, waar ik thuis pakketten van maakte en deze bij minima afleverde. Vanaf april 2021 zijn we officieel een stichting met ANBI-status. Inmiddels zijn we alweer een paar jaar verder en is het aantal cliënten dat gebruik maakt van de Dierenvoedselbank flink gestegen.”

– Kun jij aangeven hoeveel cliënten dit jaar hulp hebben ontvangen van de Dierenvoedselbank?
“Jazeker! Dit jaar hebben we 300 minimahuishoudens structureel kunnen helpen met voer, snacks en andere benodigdheden voor hun huisdieren.”

– In jullie beleidsplan staat onder het kopje Missie en Visie dat elk huisdier moet kunnen genieten van de ‘Vijf Vrijheden’. Kun je hier wat meer over vertellen?
“De vijf vrijheden van Brambell zijn volgens ons het minimale waaraan we moeten bijdragen om (huis)dieren een goed leven te bieden. Voor wie niet bekend is met deze vijf vrijheden:

  1. Dieren zijn vrij van honger en dorst. Ze hebben gemakkelijk toegang tot vers water en een adequaat rantsoen.
  2. Dieren zijn vrij van ongemak. Ze hebben een geschikte leefomgeving inclusief onderdak en een comfortabele rustplaats.
  3. Dieren zijn vrij van pijn, verwondingen en ziektes, dankzij preventie en snelle diagnose en behandeling.
  4. Dieren zijn vrij van angst en stress. Ze leven in omstandigheden die geestelijk lijden voorkomen.
  5. Dieren zijn vrij om normaal gedrag te vertonen, dankzij voldoende ruimte, goede voorzieningen en gezelschap van soortgenoten.”

Dit streven is prachtig, en hoewel het voor ons vanzelfsprekend lijkt, wordt het voor steeds meer mensen met huisdieren een uitdaging.”

– Jullie benadrukken dat de keuze voor een huisdier goed overwogen moet zijn. Jullie stellen: “De keuze voor een dier is een grote beslissing en brengt verantwoordelijkheden met zich mee.” Kun je dat toelichten?
“Zeker. Wanneer je een huisdier neemt, word je verantwoordelijk voor het welzijn van dat dier. Dit brengt kosten met zich mee, en het is tegenwoordig niet goedkoop, zeker niet als een huisdier ziek wordt.

We gunnen iedereen een huisdier, omdat ze een positieve invloed hebben op je mentale en fysieke gezondheid. Maar het is belangrijk dat deze keuze weloverwogen is. Zoals wij het verwoorden: Waarom zou dit voorrecht alleen toebehoren aan mensen die rijk genoeg zijn?

– Het leven wordt steeds duurder. Maak je je zorgen over een toenemende vraag naar hulp?
“Absoluut. Ik maak me zorgen of we de groeiende stroom aanmeldingen in de toekomst aankunnen. Momenteel lukt het ons nét om nieuwe cliënten te helpen, maar de aanmeldingen blijven binnenstromen terwijl de donaties helaas niet in hetzelfde tempo groeien.

Toch vind ik het belangrijk dat een huisdier geen luxeproduct wordt. Huisdieren kunnen iets bereiken wat jarenlange therapie soms niet kan: mensen naar buiten krijgen, eenzaamheid bestrijden en een positieve invloed hebben op hun welzijn. Huisdieren oordelen niet, maar zijn wel afhankelijk van onze zorg.”

– Hebben jullie ambities of dromen? Hoe kunnen mensen daarbij helpen?
“Er is zoveel verspilling. Er wordt meer dierenvoer geproduceerd dan er nodig is, terwijl steeds meer huishoudens moeite hebben om rond te komen. Wij willen een brug slaan, zodat het voer dat anders verspild wordt, op de juiste plek terechtkomt.”

Help mee: “Laat ook dieren feestvieren!”

The CatSaloon is een actie gestart “Laat ook dieren feestvieren” met als doel om zoveel mogelijk dierenbenodigdheden te verzamelen voor de Dierenvoedselbank en de Dierenopvang ROZE.  Hiermee willen we jou vragen om te helpen. Misschien heb je mijn andere blog hierover al gezien: “Laat ook dieren feestvieren! Helpen jullie mee?”

Met deze actie vragen we donaties, in geld of in natura. Denk aan:

  • Mandjes, krabpalen, dekens, speelgoed, snacks, voer en medicijnen.
  • Spullen die jouw huisdier niet gebruikt, zoals ongeopende voerzakken of nauwelijks gebruikte accessoires.

Inleveren kan bij The CatSaloon:

  • Doordeweeks: van 10:00 tot 17:00 uur (vrijdag tot 12:00 uur).
  • In het weekend: op afspraak.

Let op: spullen moeten schoon, onbeschadigd en zo goed als nieuw zijn. Voerzakken mogen geopend zijn, mits ze:

  • Niet langer dan een maand geleden geopend zijn.
  • Goed dichtgeplakt of in een afsluitbare ton zitten.
  • Niet over de houdbaarheidsdatum zijn.

Samen maken we een verschil, zodat ook dieren in december kunnen feestvieren! Help mee, want onder de donateurs worden 5 Bol.com bonnen verloot!!