Help mijn kat heeft een klit, wat nu?

Dit stond laatst in een berichtje die ik had ontvangen van een klant.

Laten we voorop stellen dat het heel goed is van deze klant dat ze een katvriendelijke trimsalon benaderd en deze vraag stelt. Want ik kan me heel goed voorstellen dat je het af en toe ook niet meer weet. Je wordt tegenwoordig van alle kanten bestookt met informatie. Denk aan alles wat er voorbij komt op de  Social Media. Hier worden allerlei dingen aangeboden met de boodschap dat dit het beste is voor de vacht van je kat. Een van de voorbeelden hiervan zijn de borstels waarin je water kan doen en dit als stoom aan de onderkant eruit komt. Hiermee haal je het loszittende haar weg en je geeft je kat ook nog een massage, wat wil je kat nog meer!

Dit is natuurlijk allemaal commercie. Ze spelen in op de gevoelens van de baasjes. Want wie wil er nu niet het beste voor zijn lieve pluizenbol.

De eerste stap is juist begrijpen waarom er bij jouw kat een klit ontstaat, hierdoor kan je het misschien voorkomen.  Dat zal ik proberen uit te leggen.

Waar komen die klitten vandaan?

Zoals jullie in mijn vorige blog hebben kunnen lezen kunnen er verschillende oorzaken zijn waardoor jouw kat klitten of vilt krijgt.

  • Je kat heeft bijvoorbeeld een handicap zoals het ontbreken van een pootje, waardoor hij geen goede balans heeft om zijn achterkant te verzorgen.
  • Je kat heeft te maken met overgewicht. 
  • Je kat heeft een slecht gebit.
  • Je kat heeft te maken met een stress situatie, en dit is meteen een lastige want katten schieten best snel in de stress. Ik zal hierover later meer over vertellen.
  • Je kat is een senior, waardoor je kat helaas niet meer de fexibiliteit heeft zoals een jonge kat. Ook artrose kan een oorzaak zijn. Hierdoor kan hij niet meer op alle plekjes komen, met name de achterkant, heupen en het achterste gedeelte van zijn rug worden lastig. Dit resulteert dan in klitten en vilt plekken. Belangrijk is dat je katten vanaf 7 jaar een seniorencheck krijgen bij de dierenarts. Tijdens zo’n check nemen ze o.a. bloed en urine af om de nier- en schildklierfunctie plus de suikerspiegel te controleren. Katten zijn namelijk heel erg goed in het verbergen van pijn, bij artrose zou je verandering kunnen zien in bijv. minder gebruik maken van de krabpaal of het springen op het aanrecht. Hieronder een filmpje van mijn Noorse Boskat Poes waarmee ik naar de dierenarts ga voor een senioren check. En hierover meer in het volgende kopje, “Senior Katten”.

De senior kat

Zoals jullie hierboven al hebben kunnen lezen is je kat vanaf 7 jaar senior. Heel veel baasjes hebben geen idee, en dat is ook niet raar, ik wist dat ook niet voordat ik dit te horen kreeg van mijn dierenarts. Nu kan het zo zijn dat dit per kat wat kan verschillen, dat is hetzelfde als bij ons, de mens. De een heeft wat sneller ouderdomsklachten dan de ander. Maar het is wel belangrijk dat je dit serieus neemt. Een kat zal het namelijk niet snel laten merken dat hij pijn heeft. Daarom is het advies om, wanneer een kat zijn 7de levensjaar heeft bereikt bij de dierenarts een senioren check uit te laten voeren. Tijdens zo’n check ontvang je vooraf een vragenlijst over de gesteldheid van de kat. In deze vragenlijst staan o.a. vragen over zijn eet en drinkgedrag, want wanneer een kat meer drinkt zou dit een teken kunnen zijn dat er iets met zijn nieren aan de hand is. Daarnaast worden er vragen gesteld over zijn gedrag in het algemeen. Maar ook over zijn vachtverzorging / wasgedrag, of de kat meer slaapt, het kattenbak gebruik, maar ook hoe de kat zich beweegt, traplopen ziet dat er bijvoorbeeld anders uit dan voorheen, op de schutting of het aanrecht springen, lukt dat nog, of doet de kat dit opeens minder. Natuurlijk zou het ook kunnen zijn dat jezelf al wat kleine veranderen hebt opgemerkt bij je kat.

Hoe ik het meestal zie bij mij in de trimsalon, is wanneer ik katten op de tafel krijg die met name achter op de heupen, achter op de rug en aan zijn achterkant klitten en vilt plekken hebben zitten. Ze vinden het ook niet prettig wanneer je ze op deze plekken aanraakt. De vacht kan dan gaan rollen. ( rolling skin ) Daarom stel ik de klanten voordat ze bij mij naar de salon komen ook vragen over de kat. Zo wil ik graag weten hoe oud de kat is en wat precies de vachtproblemen zijn. Vaak kan ik hieruit al opmaken dat dit om een kat gaat die hoogstwaarschlijk pijn heeft door artrose. Voor veel klanten komt dit toch nog als een verassing. Ik krijg dan te horen, “ oh maar ze springt nog zo op de kast, of hij springt zo van de krabpaal, of hij rent nog de trap op en af. Ja, dat komt omdat katten “Masters” zijn in het verbergen van pijn. Ook wel“ Solitary Survivers” genoemd. Voor deze katten is het extra pijnlijk wanneer ze klitten en vilt hebben. Sowieso doen klitten en vilt bij alle katten al pijn want dit trekt aan de huid, moet je nagaan wat het met je doet wanneer je ook stramme botjes en stijve spieren hebt. Dat is geen pretje. Ik adviseer deze baasjes om contact op te nemen met de dierenarts. De vraag is, hoe kunnen we deze “lieve oudjes” het beste helpen? 

Vachtondersteuning bij onze Senioren.

Omdat het voor deze katten erg pijnlijk is om zichzelf goed te onderhouden dienen wij ze een handje te helpen. Sowieso is het dus een goed idee om eerst een check te laten doen bij de dierenarts. Hierna is het advies om dit jaarlijks te doen. Ik weet het, jullie denken nu vast, wat een lekkere commerciële tante. Maar geloof me ik zeg dit enkel uit het belang van de kat. En uiteindelijk is dit ook in jullie belang. Want hiermee voorkom je dat je later voor verrassingen komt te staan plus je helpt natuurlijk je kat.

Zoals jullie in mijn vorige blog hebben kunnen lezen,  heb je niet veel nodig om de vacht goed te kunnen onderhouden, enkel een slickerborstel en een combikam en eventueel een microvezel doekje wanneer de kat veel haar verliest.

Het kan dus best zo zijn dat jouw senior kat pijn heeft bij zijn heupen en rug. Wanneer dit zo is, dan zal de kat zich daar ook niet makkelijk laten kammen, borstelen. Zelfs aaien op deze plekken kan als heel onprettig worden ervaren door je kat. Wanneer dit zo is kan je het beste een afspraak maken bij een vachtvriendelijke katten trimster zoals ik om te helpen zijn vacht te onderhouden. Woon je niet in Eindhoven of omstreken check dan de site van  kattentrimsters.nl  hier zie je een volledig overzicht van allen katten trimsters en katten trimmers die zijn aangesloten bij het Kattentrimkeurmerk. Zij hebben hiervoor geleerd en kunnen de vacht van de kat op de juiste manier verzorgen, een manier die voor de kat het meest vriendelijk is.  

Gebitsproblemen bij katten.

Ik zelf heb dit ook ervaren met mijn eigen Noorse Boskat “Poes”. Het schijnt volgens de dierenarts ook een kwaal te zijn die regelmatig bij raskatten zoals Noorse boskatten, Ragdolls maar ook MaineCoons voorkomt. Bij “Poes” heeft het uiteindelijk geresulteerd dat al zijn tanden en kiezen zijn getrokken. Je zag bij hem dan ook de typische verschijnselen die bij gebitsproblemen komen kijken.

Wat voor symptomen komen er bij gebitsproblemen kijken?

  • Slechte adem. 
  • Kwijlen.
  • Trekken met zijn bek.
  • Slecht onderhouden vacht, dit is gewoonweg te pijnlijk voor de kat.
  • De kat trekt zich terug.
  • In het etensbakje met droogvoer liggen allemaal kleine stukjes, dit omdat het voor de kat te pijnlijk is om goed te kauwen.

Door de vachtproblemen die hierdoor ontstaan zie ik deze katten ook bij mij in de salon. Hieronder eerst een filmpje die ik eerder dit jaar heb gemaakt waarin je een paar voorbeelden ziet van een slecht gebit bij katten.

 

Vaak komt dit voor de baasjes toch als een verassing, wat ik me ook best kan voorstellen want voor mij kwam het ook als een verrassing. Nogmaals katten zijn Solitary Survivers, en zullen dus niet snel laten blijken dat ze pijn hebben. Let daarom op bovengenoemde signalen, zodat je op tijd je kat kan laten helpen bij de dierenarts met een gebitsbehandeling waardoor er geen tandjes of kiezen getrokken hoeven te worden. Sowieso een tip vanuit mij, en ik weet hoe moeilijk dit misschien ook is, dit was het in ieder geval wel voor mij… maar geef je kat alsjeblieft geen likjes slagroom, of laat je kat niet je schaaltje met vla of vruchten yoghurt uitlikken, bijna alles wat wij eten bevat suikers, wij kunnen nadien onze tanden poetsen maar een kat natuurlijk niet. Wanneer wij ( op advies ) de tanden van de kat gaan poetsen of duur mondwater aan moeten schaffen is het hoogstwaarschijnlijk toch al te laat. Voorkomen is in deze ook weer beter dan genezen. Sowieso voor je lieve pluizenbol maar ook voor jouw portemonnee. Ik schrok toch wel een beetje toen ik de rekening van de dierenarts kreeg.

In mijn volgende blog ga ik het hebben over stress bij katten. Waardoor kan dit bij katten worden veroorzaakt, en wat zijn de gevolgen. Want voor degene die het nog niet wisten onze harige vrienden zijn echte controlefreaks dus probeer dit vooral niet te veranderen.

Volgende Blog:  In gesprek met Wendy Govers over stress bij katten.