Is jouw kat ook zo’n controlefreak?

Dit is volkomen normaal. Alle katten zijn namelijk controlefreaks; ze houden van voorspelbaarheid. Wat ze niet fijn vinden, zijn veranderingen. Zelfs de allerkleinste verandering kan voor katten vervelend zijn en stress opleveren. Nu kan ik me voorstellen dat je hier eigenlijk nooit eerder bij stil hebt gestaan, maar wanneer je erop gaat letten, zou je misschien kleine signalen van je kat kunnen oppikken.

Let maar eens op jouw kat wanneer er al een kleine verandering in huis plaatsvindt, zoals een nieuwe plant of het verplaatsen van meubelstukken. Bijvoorbeeld, de bank, kast en salontafel stonden eerst links in de woonkamer en nu opeens aan de rechterkant. Voor een kat is dit een grote verandering in zijn leefgebied. Je kat zal hierdoor opnieuw zijn territorium willen markeren, wat kan resulteren in sproeien, met zijn kop langs de meubels gaan om zijn geur af te geven, of even lekker zijn nagels in de bank of kast zetten.

Hoe reageren mijn katten hierop?

Een van mijn katten wil dan zo snel mogelijk naar buiten en komt pas weer terug wanneer het etenstijd is. Zodra zijn eten op is, gaat hij meteen weer weg. Het kan zelfs gebeuren dat hij een maaltijd overslaat. Dit duurt een paar dagen, en daarna is hij weer de oude. Een andere kat gaat als een malle zijn geur afgeven door langs de meubels te schuren en er met zijn kop tegenaan te wrijven. Kat nummer drie is een paar dagen vervelend en gooit dingen op de grond, zoals pennen en bestek, en pest de andere katten en hond

Organiseer je een feestje bij jou thuis? Wat doet jouw kat wanneer het bezoek binnendruppelt? Een van mijn katten vlucht meteen naar boven. Zodra hij in de gaten krijgt dat het bezoek blijft hangen en niet, zoals een pakketbezorger, binnen een paar minuten weer weg is, komt hij voorzichtig steeds iets dichterbij. Maar oh wee, maak vooral geen vreemde beweging, want dan schiet hij meteen in freeze of sprint weer naar boven.

Wat is een Freeze?

Het woord zegt het eigenlijk al: de kat bevriest en doet alsof hij er niet meer is. Wanneer dit gebeurt, ervaart jouw kat op dat moment enorm veel stress. Mijn advies: stop met wat je aan het doen bent voordat het een traumatische ervaring voor je kat wordt.

Terug naar mijn katten: een van hen is dus heel wantrouwig tegenover vreemde mensen en kijkt heel lang “de kat uit de boom.” Uiteindelijk komt hij er wel bijzitten, want het bezoek zit op zijn lievelingsplek. Als ze daar te lang blijven zitten, springt hij gewoon op schoot. Van het ene naar het andere uiterste!

Kat nummer twee vindt alles prima zolang hij maar wat te eten krijgt en in de buurt kan blijven van ons hondje. Samen sta je sterker dan alleen! Zodra hij doorheeft dat er niets te halen valt bij het bezoek, houdt hij van een afstandje alles in de gaten. Kat nummer drie slaapt eigenlijk overal doorheen. Hij is altijd zo relaxed dat zelfs de dierenarts opmerkt hoe ontspannen hij is. Maar zet hem niet op de trimtafel, want dan is hij opeens heel alert.

In mijn vorige blog met Wendy wordt in de video ook uitgelegd dat katten per definitie niet graag worden gekamd. Als dat wel zo was, zouden er geen kattentrimsalons bestaan!

Maar wat heeft die controle bij katten nu precies te maken met de conditie van hun vacht?

Stel je voor: jouw week ziet er elke keer ongeveer hetzelfde uit; je hebt een bepaald ritme. Vakanties en andere uitzonderingen even daargelaten. Je staat op, gaat douchen, aankleden, ontbijten, naar je werk, doet snel boodschappen na het werk, kookt, sport, en ploft dan nog even op de bank of doet iets leuks met vrienden voordat je weer richting bed gaat. Natuurlijk kan dit per dag wat afwijken, maar je hebt voor jezelf toch een bepaalde structuur. Wanneer deze structuur doorbroken wordt, moet je daarop aanpassen. De een kan dit beter en sneller dan de ander.

Wanneer je moeite hebt om je aan te passen, heeft dat effect op je hele lichaam, zowel mentaal als fysiek. Het kan zich bijvoorbeeld uiten in een korter lontje, minder energie en daardoor minder zin om iets te doen, wat weer invloed heeft op je fysieke gesteldheid. Je hebt even geen puf om te sporten of een wandeling te maken; eigenlijk schiet alles erbij in. Sidenote: dit lijkt misschien op een depressie, maar dat is niet wat ik hiermee wil vergelijken.

Enfin, hieruit blijkt dat ook wij een soort controlefreaks zijn. Wij hebben ook baat bij regelmaat, rust en reinheid. Hé, is dat niet precies wat vrouwen tijdens de kraamtijd ook te horen krijgen? Net als bij ons mensen is het bij katten niet anders. Wanneer ze het gevoel hebben dat ze de controle kwijt zijn, heeft dat effect op hun fysieke en mentale gesteldheid. Ze krijgen stress, en stress bij katten kan weer invloed hebben op hun vacht. Want ook bij katten kan dit leiden tot minder zin om zichzelf te verzorgen, wat weer kan resulteren in klitten en zelfs vilt.

Let wel, dit gaat dan om langdurige stress. Het is niet zo dat wanneer je bezoek ontvangt, je kat direct klitten krijgt omdat hij op dat moment stress ervaart. Lees ook mijn vorige Blog ” Help mijn kat heeft een klit” vind je hier.

Stress kan worden veroorzaakt doordat de baasjes bijvoorbeeld op vakantie gaan, er een nieuw gezinslid komt, zoals een baby, of door het vroegtijdig afsteken van vuurwerk met oud & nieuw. Hierdoor kan de kat zich minder lekker voelen, wat weer kan leiden tot minder goede zelfzorg. Dit kan klitten en viltplekken veroorzaken, wat pijn bij de kat kan geven, en pijn zorgt ook weer voor stress. Zo belandt je kat in een vicieuze cirkel.

Zit jouw kat ook in die vicieuze cirkel van klitten en vilt?

Laat mij je helpen en plan nu een afspraak,  JA, ik maak nu een afspraak!

Samen kunnen we ervoor zorgen dat jouw kat geen last meer heeft van klitten en vilt. Na afloop geef ik je advies over het verwijderen van beginnende klitten thuis en het gebruik van de juiste materialen.