Stel je voor: jouw week ziet er elke keer ongeveer hetzelfde uit; je hebt een bepaald ritme. Vakanties en andere uitzonderingen even daargelaten. Je staat op, gaat douchen, aankleden, ontbijten, naar je werk, doet snel boodschappen na het werk, kookt, sport, en ploft dan nog even op de bank of doet iets leuks met vrienden voordat je weer richting bed gaat. Natuurlijk kan dit per dag wat afwijken, maar je hebt voor jezelf toch een bepaalde structuur. Wanneer deze structuur doorbroken wordt, moet je daarop aanpassen. De een kan dit beter en sneller dan de ander.
Wanneer je moeite hebt om je aan te passen, heeft dat effect op je hele lichaam, zowel mentaal als fysiek. Het kan zich bijvoorbeeld uiten in een korter lontje, minder energie en daardoor minder zin om iets te doen, wat weer invloed heeft op je fysieke gesteldheid. Je hebt even geen puf om te sporten of een wandeling te maken; eigenlijk schiet alles erbij in. Sidenote: dit lijkt misschien op een depressie, maar dat is niet wat ik hiermee wil vergelijken.
Enfin, hieruit blijkt dat ook wij een soort controlefreaks zijn. Wij hebben ook baat bij regelmaat, rust en reinheid. Hé, is dat niet precies wat vrouwen tijdens de kraamtijd ook te horen krijgen? Net als bij ons mensen is het bij katten niet anders. Wanneer ze het gevoel hebben dat ze de controle kwijt zijn, heeft dat effect op hun fysieke en mentale gesteldheid. Ze krijgen stress, en stress bij katten kan weer invloed hebben op hun vacht. Want ook bij katten kan dit leiden tot minder zin om zichzelf te verzorgen, wat weer kan resulteren in klitten en zelfs vilt.
Let wel, dit gaat dan om langdurige stress. Het is niet zo dat wanneer je bezoek ontvangt, je kat direct klitten krijgt omdat hij op dat moment stress ervaart. Lees ook mijn vorige Blog ” Help mijn kat heeft een klit” vind je hier.
Stress kan worden veroorzaakt doordat de baasjes bijvoorbeeld op vakantie gaan, er een nieuw gezinslid komt, zoals een baby, of door het vroegtijdig afsteken van vuurwerk met oud & nieuw. Hierdoor kan de kat zich minder lekker voelen, wat weer kan leiden tot minder goede zelfzorg. Dit kan klitten en viltplekken veroorzaken, wat pijn bij de kat kan geven, en pijn zorgt ook weer voor stress. Zo belandt je kat in een vicieuze cirkel.