Is voeding echt zo belangrijk voor een gezonde kattenvacht?

In deze blog ga ik samen met Chantal Gijsbertsen, voedingsadviseur voor katten, eigenaar van “Davids Voerbak” en auteur van Vers & Volledig, meer vertellen over voeding in relatie tot de vacht.

Want ja, zeg nou zelf: hierover is ontzettend veel advies te vinden op websites, in dierenwinkels en bij dierenartsen. Maar wat is nou écht juist?

Mijn Noorse Boskat heeft dunne ontlasting.

Om maar met een lekker onderwerp te starten!

Wat is nu de beste voeding voor jouw kat?

Zelf raak ik hier af en toe helemaal de weg in kwijt. En wanneer je dan een Noorse Boskat hebt die al sinds zijn kittenjaren last heeft van dunne ontlasting, kan dat behoorlijk moedeloos maken. Voor de kat is het bovendien helemaal niet fijn:

  • A: Hij voelt zich niet lekker.
  • B: Hij voelt zich vies, omdat er vaak nog ontlasting in zijn vacht bij zijn achterkant blijft hangen.

Je wilt natuurlijk het beste voor je lieve kat. Daardoor ga je van alles uitproberen.

De eerste stap: naar de dierenarts
Met Iggy ben ik allereerst naar de dierenarts gegaan. Hij heeft daar de nodige onderzoeken gehad en ook diverse medicijnen gekregen, zoals antibiotica tegen een bacterie en medicijnen tegen Giardia. Maar ondanks dit alles bleef hij last houden van dunne ontlasting.

Daarom werd er verder onderzoek gedaan, zoals een bloedonderzoek. Hier kwam helaas niets uit; alles leek normaal. Toch hield hij klachten.

De tweede stap: voeding onder de loep
Vanuit de dierenarts kreeg ik advies over voeding. Vaak verkopen dierenartsen zelf ook voer van specifieke merken waarmee zij samenwerken. Begrijp me niet verkeerd: dierenartsen willen het beste voor jouw kat, maar vaak ontbreekt het hen aan diepgaande kennis over voeding.

Het volgende probleem: Iggy is geen binnenkat
Als je hem ergens ongelukkig mee maakt, is het door hem binnen te houden. Dat maakt het wel een uitdaging, want ik weet niet precies wat hij allemaal consumeert wanneer hij aan de wandel is.

Natuurlijk neemt hij af en toe iets van zijn vangst mee, zoals muisjes, ratjes of vogeltjes. Dit is qua voeding eigenlijk niet verkeerd; ze bevatten goede eiwitten, mineralen en vocht. Maar vaak weet ik niet wat hij nog meer eet. Hij heeft namelijk de gewoonte om zomaar huizen binnen te wandelen als de deur openstaat. Krijgt hij daar misschien ook een hapje?

Kieskeurige eter
Daar komt nog bij dat Iggy behoorlijk kieskeurig is. Hij lust geen natvoer en vers vlees vindt hij eigenlijk ook niks. Brokjes daarentegen… die vindt hij heerlijk, vooral die van ons hondje Flip!

Op dit moment krijgt hij voer met probiotica. Dit lijkt zichtbaar effect te hebben: zijn achterkant blijft schoon, en hij voelt zich beter. Hoe ik dat merk? Hij is actiever, komt qua gewicht aan en zit duidelijk beter in zijn vel.

Maar of dit nu dé juiste voeding voor hem is, weet ik nog niet zeker. Wat ik wel weet, is dat het een stuk beter gaat.

Krijgt mijn kat de juiste voeding?

Op welke signalen moet je letten?

1. Ontlasting
Deze hebben we al besproken: de ontlasting van je kat vertelt veel over zijn gezondheid.

  • Is de ontlasting te hard of juist veel te dun? Dit kan een teken zijn van verkeerde voeding.
  • Ook als de ontlasting van je kat extreem stinkt, kan dit een aanwijzing zijn.

Chantal heeft op haar website diverse artikelen over dit onderwerp staan, die zeker het lezen waard zijn: https://davidsvoerbak.com/alles-over-kattenpoep/

2. De vacht
Een gezonde vacht is glanzend en schoon. Is de vacht van je kat dof, schilferig of vettig? Staat hij wat uiteen? Dit kan wijzen op een probleem dat met voeding te maken heeft.

Katten zijn erg schone dieren en besteden dagelijks zo’n drie uur aan hun verzorging. Wanneer hun vacht er niet goed uitziet, is dat vaak een teken dat er iets mis is met hun voeding.

Meer informatie over een gezonde vacht vind je terug in mijn blog https://www.thecatsaloon.nl/hoe-kan-ik-het-beste-voor-de-vacht-van-mijn-kat-zorgen/

3. Haarballen
Ook haarballen kunnen gerelateerd zijn aan de voeding van je kat. Hierover heeft Chantal een heel interessant artikel geschreven, die je via deze link kunt lezen.

Infosessie: Gezonde vacht, gelukkige kat!

Alles over voeding en vachtverzorging om haarballen te voorkomen

Haarballen, een mega vervelend probleem waarbij zowel vachtverzorging als voeding echt key zijn.

Chantal Gijsbertsen (Davids Voerbak) en ik hebben daarom de koppen bij elkaar gestoken om vanuit beide expertises jou en je kat met dit probleem te helpen.

GRATIS infosessie: Gezonde vacht, gelukkige kat

  • Praktische tips om haarballen te voorkomen
  • Voeding en vachtverzorging
  • Dinsdagavond 7 januari (19:30)
  • Online via zoom

Meld je dan nu aan via de volgende link: Gezonde Vacht, Gelukkige Kat

Helaas is deze sessie al geweest, zou je graag de replay willen zien? Geen probleem! Laat je gegevens achter via dit contact formulier.