Kan ik mijn kat wel laten trimmen?

Auteur: Suzanne Donkers
Datum: 24-03-2025

Deze vraag kreeg ik laatst van een klant. Ik was een beetje verbaasd en vroeg haar waar deze vraag vandaan kwam.

Toen kwam het verhaal over haar kat, een Brits Langhaar. Eigenlijk was het best een zielig verhaal. Het baasje twijfelde of het nog wel verstandig was om naar een trimsalon te gaan of dat ze beter een afspraak kon maken bij de dierenarts om haar kat onder narcose van haar klitten en vilt te ontdoen

Hoe is het zover gekomen?

De kat was vorig jaar al eens eerder naar een trimsalon geweest. Hij had last van klitten en vilt doordat de ruiperiode was aangebroken. Dus het baasje was via internet op zoek gegaan naar een trimsalon. Al vrij snel had ze een trimsalon gevonden die naast honden ook katten trimde. Ze had een afspraak gemaakt en kon er snel terecht.
Maar helaas was dit voor de kat en zijn baasje geen goede ervaring. Het was zo stressvol dat de kat flink om zich heen ging slaan, bijten en blazen. Ze hebben hem zelfs met meerdere mensen vast moeten houden.
Uiteindelijk hebben ze de kat meegegeven aan het baasje met nog een stuk losgeschoren vacht aan zijn lijfje.
De boodschap die het baasje meekreeg van de trimsalon: “Jouw kat kan alleen nog maar onder narcose worden getrimd.”

Wat ben ik dan blij dat het baasje toch nog verder is gaan zoeken op internet. Ze wilde weten of het misschien toch anders kon en zo is ze bij The CatSaloon uitgekomen.

Nu vraag je jezelf misschien af hoe dan?

Zoals jullie misschien al hebben gelezen in mijn andere blog: Een stressvrije trimbeurt, ook voor jouw kat, is elke kat uniek en reageert elke kat anders op een trimsalon. Het is aan ons, de trimmers, om goed te letten op signalen van stress, pijn en ongemak en daarop in te spelen. Door te werken in een rustige, geurvrije omgeving en de kat zoveel mogelijk controle te geven, kunnen we de ervaring voor de kat zo aangenaam mogelijk maken.

Uiteraard heb ik aan het baasje gevraagd of ze mij meer kon vertellen over de trimbehandeling waar het zo mis was gegaan.
Hieruit bleek dat het een trimsalon was waar naast katten ook honden werden getrimd. Dit is voor katten natuurlijk hartstikke eng. Stel je voor dat je op een trimtafel staat met naast je een grote, hijgende labradoodle. Ik zou dan ook in de stress schieten!

Daarnaast werd er niet echt gekeken naar de (stress)signalen die de kat gaf. Deze kat ging flink om zich heen slaan, bijten en blazen. Hij werd agressief. Zo agressief dat ze hem met meerdere mensen in bedwang probeerden te houden. Uiteindelijk gaf de kat op, maar je zult begrijpen dat dit voor hem een traumatische ervaring was. Iets wat hij niet snel zal vergeten en wat een volgende trimbehandeling extra moeilijk maakt. De kat associeert trimmen nu met angst, stress en misschien zelfs pijn.

Je titel klopt niet.

Daar heb je inderdaad een punt. De titel kan beter aangepast worden naar: Kan ik mijn getraumatiseerde kat wel laten trimmen?

Ik zal eerlijk bekennen: het is altijd een uitdaging om getraumatiseerde katten te trimmen.
Want je weet niet hoe ze gaan reageren:

  • Je weet niet hoe de kat reageert op (weer) een reis in een reismandje.
  • Je weet niet hoe de kat reageert op een nieuwe omgeving.
  • Je weet niet hoe de kat reageert op iemand anders die hem aanraakt.
  • Je weet niet hoe de kat reageert wanneer iemand met een kam of borstel door zijn vacht gaat.
  • Je weet niet hoe de kat reageert op het geluid en de aanraking van de tondeuse op zijn huid.
    En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Daarom is het zo belangrijk om de kat alle ruimte te geven. Om te werken in een omgeving met zo min mogelijk geluid en geurtjes en, heel belangrijk, zonder dwangmiddelen.

Hoe is het afgelopen?

Dat is misschien wat je jezelf nu afvraagt.

Toen de kat en het baasje voor het eerst bij mij de salon binnenkwamen, waren ze beide al behoorlijk gestrest. Het baasje omdat ze zo met haar kat te doen had. Ze wilde hem helpen, want hij had veel klitten en vilt en ze wist dat dit voor hem niet fijn was. Maar ze wist ook dat hij een nare ervaring had gehad, agressief had gereageerd en was bang dat hij dit nu weer zou doen. Ze vreesde dat ik haar niet kon helpen en haar zou doorverwijzen naar de dierenarts voor een trimbeurt onder narcose.
Omdat katten erg gevoelige dieren zijn, voelde hij haar angst, wat automatisch weer stress veroorzaakte bij hem.
Door het baasje uit te leggen wat ik ging doen en haar te laten zien hoe ik te werk ging, kon ze zich al wat meer ontspannen.

We hebben de reismand geopend en de kat de ruimte gegeven om, wanneer hij er klaar voor was, eruit te komen en de salon te verkennen.
Nadat hij dit uitgebreid had gedaan, hebben we hem op de trimtafel gezet en laten wennen aan mijn aanrakingen, de kammetjes en het geluid van de tondeuse.

Ik voelde dat de klitten en viltplekken over zijn hele lijfje zaten en besloot om het voor de kat zo snel en pijnloos mogelijk te maken door de flanken, borst en buik te scheren.
Ik begon heel voorzichtig door eerst de tondeuse aan te zetten zodat de kat kon wennen aan het geluid. Gelukkig reageerde hij hier niet echt op, dus dat was een goed teken. Zodra de tondeuse de kat aanraakte, sprong hij echter meteen weg. Oei, dit is niet goed! Hoe moet je zo’n kat scheren?!
Eerst moest hij weer bekomen van de schrik. Na een paar minuten probeerden we het opnieuw, maar nu met afleiding: een liquid snack. Deze gaf het baasje en ik kon voorzichtig aan de slag met de tondeuse. Dit keer ging het al een stuk beter. Afleiding helpt!

Met de nodige pauzes kwamen we een heel eind. Eerst de linkerflank en oksel, daarna de rechterkant. Maar toen ik bij de borst aankwam, was het genoeg. De kat gaf duidelijk aan dat hij niet meer wilde. Zelfs met een liquid snack lukte het niet meer.
Er zat niets anders op: we moesten een vervolgafspraak maken, met minimaal vier dagen ertussen om het stresshormoon weer te laten dalen.

De tweede sessie

De week erop kwamen ze weer terug. Het eerste wat het baasje zei, was dat de kat zich totaal anders gedroeg. Hij was veel vrolijker, actiever, speelde weer met een muisje en kwam zelfs weer bij haar liggen, iets wat hij weken niet meer had gedaan.
Zo zie je maar dat klitten en vilt ook het gedrag van je kat kunnen veranderen. De meest logische reden? Pijn.

Terug naar de trimtafel: de kat was duidelijk meer ontspannen en liet zich zonder problemen borstelen.
Met de liquid snacks in de aanslag kon ik nu zonder moeite de borst en buik scheren. Binnen tien minuten was de kat klitvrij!

Het baasje barstte in tranen uit van opluchting. Haar kat was helemaal geen ‘gevaarlijk monster’—juist het tegenovergestelde! Als je maar goed luistert en kijkt naar de signalen die hij geeft.

Heb jij een kat die onmogelijk lijkt te trimmen?

Denk jij dat jouw kat onmogelijk te trimmen is? Of heb je een kat die alleen onder narcose getrimd kan worden? Neem dan contact met me op. Want ik kan met bijna 100% zekerheid zeggen dat het bij The CatSaloon wél lukt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan