Het is 11 december 2024 wanneer ik deze blog schrijf.
Buiten is het grijs en koud; het motregent al de hele dag, en voorlopig lijkt het nog niet op te houden.
2 Weken geleden was het hier in Eindhoven nog 17 graden, en een paar dagen daarvoor dwarrelden er van die mooie dikke sneeuwvlokken naar beneden. Het zag er prachtig uit! Maar laten we eerlijk zijn: het klimaat is echt aan het veranderen.
Nu vraag je je misschien af: Wat heeft dit te maken met de vacht van mijn kat?
Dat zal ik je in deze blog uitleggen.
Een lesje geschiedenis: domesticatie van de kat
Zoals je misschien weet (of misschien ook niet), stammen onze huiskatten af van de Afrikaanse wilde kat, ook wel Felis sylvestris lybica genoemd. De domesticatie begon rond 3000 voor Christus, in het vroege Egypte. In die tijd verbouwden mensen granen op de vruchtbare oevers van de Nijl. Deze granen werden opgeslagen in grote schuren, wat muizen en ratten aantrok. En ja, je raadt het al: dit trok op zijn beurt de aandacht van de Afrikaanse wilde kat.
Omdat deze katten hielpen het ongedierte op afstand te houden, werden ze door de mensen gedoogd. Langzaamaan voelden de wilde katten zich steeds meer thuis bij de Egyptenaren. Ze hadden weinig natuurlijke vijanden, waardoor ze zich konden voortplanten. De kittens die hieruit voortkwamen, werden al snel door de bevolking in huis genomen en zelfs vereerd. Katten kregen een goddelijke status en werden “Miw” genoemd – dat klinkt toch een beetje als “miauw”?
Wanneer een kat overleed, werd deze zelfs gemummificeerd om de goddelijke status te eren
Verspreiding naar Europa
Rond 900 voor Christus verscheen de kat (Felis sylvestris sylvestris) in Europa, dankzij de Grieken. Zij hadden de katten uit Egypte meegenomen vanwege hun effectiviteit in het bestrijden van ongedierte. De Egyptenaren ontdekten vervolgens dat de verkoop van katten een lucratieve handel was, waardoor katten zich over de hele wereld verspreidden. Veel van deze katten kruisten zich met lokale wilde katten, wat leidde tot de ontwikkeling van verschillende rassen – sommige daarvan kennen we vandaag de dag nog steeds.